Sterilisatie van uw hond
Sterilisatie is de meest gebruikte naam voor het onvruchtbaar maken van vrouwelijke huisdieren. Maar eigenlijk is deze term bij een hond of kat onjuist. Een sterilisatie (zoals bij de mens) is het afbinden van de eileiders, waarbij de eierstokken en de baarmoeder blijven zitten. Bij een teef worden echter meestal de eierstokken en soms ook de baarmoeder compleet verwijderd. Dit is dus feitelijk een castratie, maar wordt bij teefjes sterilisatie genoemd. De operatie wordt onder volledige narcose uitgevoerd.
Een voordeel van sterilisatie is dat uw hond niet meer loops wordt. Daarnaast worden baarmoederontstekingen en schijnzwangerschap voorkomen en wordt de kans op borstkanker en suikerziekte verkleind. Een nadeel van sterilisatie is dat het dier in gewicht kan toenemen. Dit kan worden voorkomen door na de sterilisatie 10 tot 20 procent minder voer te geven. In onze praktijk verkopen wij speciaal voer voor een gesteriliseerde teef. Dit voer bevat minder calorieën maar is toch een complete voeding voor uw hond.
Het beste moment om uw hond te laten steriliseren is 3 maanden na de eerste loopsheid, de hormonen zijn dan rustig waardoor risico op bloedingen laag is en de ontwikkelingen van melkklier tumoren op latere leeftijd gereduceerd wordt. Daarnaast is dit een moment waarop de sfincter van de blaas goed ontwikkeld is, waardoor de kans op incontinentie na sterilisatie op later leeftijd verkleind wordt. Dit is natuurlijk geen zwart/wit verhaal, er zijn individuele verschillen. Wij bespreken dit graag met u tijdens een consult, om een geschikt moment te kiezen voor het eventeel steriliseren van uw dier.