Rammen kunnen gemiddeld vanaf drie maanden al vruchtbaar zijn. Het is daarom aan te raden jonge konijnen vanaf twaalf weken gescheiden te houden. Om een ongewenst nestje en territoriumgedrag te voorkomen, kunnen rammen vanaf vier tot vijf maanden worden gecastreerd. Bij deze ingreep onder narcose worden de hormoonproducerende geslachtsdelen – de testikels - in zijn geheel weggenomen. Let op: rammen kunnen nog tot maximaal vier weken na de castratie een voedster dekken.
Voedsters kunnen vanaf een leeftijd van drie tot vier maanden al vruchtbaar zijn. Bovendien zijn ze ook na een bevalling direct weer vruchtbaar. Het is verstandig een voedster vóór de leeftijd van 1 jaar te laten steriliseren. Een voedster heeft naarmate ze ouder wordt namelijk een grotere kans op baarmoederproblemen. Daarnaast wordt een voedster na sterilisatie ook niet meer schijnzwanger en wordt dominantie en agressie sterk verminderd.
Bij sterilisatie van een voedster worden onder narcose de eierstokken en de baarmoeder verwijderd. Dit wordt een sterilisatie genoemd, maar is feitelijk ook een castratie.